Strava a jej farby


V tomto článku sa budem pridržiavať praktických výskumov českého biochemika Víta Syrového, autora kníh Tajemství krve I., II. a Tajemství výrobcu potravín. Vít Syrový absolvoval fakultu potravinárskej a biochemickej technológie. Okrem iného pracoval aj vo Výskumnom ústave potravinárskom. Jeho zásadné objavy v oblasti stravovania vďačia nielen štúdiu biochemických zákonov, ale aj zákonov duchovných. Preto ten veľký náskok pred vedcami, ktorí poznajú iba hmotu.

Jeho zásady stravovania sú triezve. Všetko s mierou. Ako rastlinné, tak aj živočíšne potraviny. Rozdiel je iba v kvalite potravín. Zloženie potravín podstatne vplýva na zloženie našej krvi, ktorá je sídlom ducha. Nekvalitné potraviny značne zakaľujú našu krv a môže to mať rôzne následky. Autor takisto tvrdí, že človek so zdravo fungujúcou pečeňou, nemôže dostať rakovinu. Naša strava obsahuje látky, ktoré sú nevyhnutné k nášmu zdravému životu. Sú to hlavne tieto:

1. škroby, cukry a tuky – najdôležitejší zdroj fyzickej energie
2. bielkoviny – potrebné hlavne k výstavbe telesných tkanív
3. vláknina – prečisťuje organizmus a pomáha k vylučovaniu škodlivín.
4. vitamíny
5. enzýmy
6. minerálne látky
7. stopové prvky

Ani prídavok umelo vyrobených vitamínov a minerálov k určitým potravinám nerieši zásobovanie tela týmito nepostrádateľnými látkami. To dokazuje pokus s chrumkavými zmesami cereálií, ktoré boli obohatené vitamínmi a minerálmi. 240 potkanov bolo kŕmených touto „vitamínovou“ stravou. Po jeden a pol mesiaci boli vedci prekvapení z výsledkov. Presný opak toho, čo sľubovala reklama. Potkany boli blízko smrti, alebo mali zväčšenú pečeň, anémiu, vysoký krvný tlak a ďalšie problémy. Ich kolegovia z druhej skupiny s bežným krmivom boli na tom dobre.

V prírode poznáme 4 živly. Z týchto živlov je zložené aj naše telo. Sú to zem (napr. minerály), voda, vzduch, oheň (teplo, biofotóny, teplá strava…).

Biofotón je čiastočka svetla, ktoré vyžaruje každá bunka. Už 20 rokov to skúma kvantový fyzik Dr. Fritz Albert Popp. Meranie týchto hodnôt svetla sa dajú využiť aj ako kritérium kvality potravín. Pomocou tejto analýzy zistíme, ako sa znehodnotili potraviny pri nevhodnom spracovaní, napr. kvôli predĺženiu trvanlivosti potravín ožiarením rádioaktívnymi paprskami, ošetrením konzervačnými prostriedkami alebo iným znehodnotením.

Netreba zabúdať aj na tepelne spracovanú stravu, najlepšie na plameni, a nie v mikrovlne. Vegetariáni by nemali zabúdať na to, že životne dôležitý vitamín B12, ktorý sa nachádza iba v živočíšnych potravinách, je dôležitý pre rast, delenie buniek, krvotvorbu a syntézu bielkovín i telesných tkanív a pod. Preto je otázne, hoci tento vitamín má pečeň v zásobe 1 a u niekoho až 3 roky, či sa dá dokonale nahradiť umelou náhradou. Zdroj vitamínu je aj v rybách, v mliečnych výrobkoch a najviac v mäse. Jeho nedostatok sa najprv prejavuje únavou.

Autor knihy pracuje v súčasnosti ako nezávislý odborný poradca zdravého životného štýlu. Uvádza, že už aj v Nemecku sa nájdu kliniky, kde predpisujú lekári deťom stravu. Princíp je jednoduchý: „Pre každého zostavujú individuálny jedálny lístok, ale pre všetkých platia rovnaké zákazy. Predovšetkým žiadne priemyselne vyrobené potraviny od výrobcov Nestlé, Maggi, Knorr a ďalších, v žiadnom prípade údeniny a takisto nie hovädzie a bravčové mäso. Dokonca vylučujú aj kečup, cornflaky a Colu.

Čo všetko nájdeme v priemyselných výrobkoch? Napríklad: odpeňovače (aj pri výrobe marmelád), protispekacie prostriedky, katalyzátory (napr. na stuženie tukov), filtračné prostriedky (niekedy slúžil na to azbest), rozpúšťadlá, zrážacie a komplexotvorné činidlá, kontrolné prostriedky pre rast mikroorganizmov, prostriedky uľahčujúce lúpanie, enzýmy, farbivá, vône, umelé dochucovadlá…

Potraviny majú svoju prirodzenú farbu. Je to prírodné farbivo, ktoré má tiež liečivé a harmonizujúce účinky. Zaujímavé na tom je to, že potravina určitej farby pozitívne pomáha pri liečení tých orgánov, ktoré sú závislé na čakre tej istej farby ako prírodné farbivo. Čakra riadi jednu endokrinnú žľazu. Prostredníctvom hormónov a enzýmov je schopná ovplyvniť všetky telesné funkcie, aj vyvolať liečenie.

1. čakra je červená, je na konci chrbtice, kostrči a má na starosti nohy kosti, svaly, šľachy, väzy, vonkajšie rozmnožovacie orgány. Na liečbu týchto častí tela je preto treba konzumovať viac červených potravín – čerešne, jahody, paradajky…, ale aj červené bylinkové čaje, červené liečivé kamene používať atď.
2. čakra je oranžová a nachádza sa v podbrušku. Riadi činnosť vylučovania, ľadvín, močovodu, vaječníky… Broskyňa, mrkva…
3. čakra je žltá a nachádza sa v nadbrušku. Riadi tráviace orgány – žalúdok, pečeň, tráviace orgány. Vajíčka, pšeno, zemiaky…
4. čakra je zelená a je uprostred hrude. Riadi krvný obeh, srdce, pľúca, priedušky… špenát, brokolica, hrozno, jablká…
5. čakra je modrá a je na krku. pomocou hormónov štítnej žľazy riadi vedomie, učenie sa, ústa, nos, uši, oči. Slivky, modré hrozno, trnky, ostružiny…
6. čakra je fialová a je medzi obočím. Má na starosti vnútorné oko a ucho, čelnú dutinu, riadi centrálny nervový systém… Baklažán, ríbezle, borievky, červená cibuľa…
7. čakra je nad temenom hlavy a je perleťovo biela. Celková kontrolná funkcia. Múdrosť, blaženosť, dokonalosť, harmónia, Božia vôľa. Tvaroh, syry, múka, ryža…

Rozdelenie čakier je spracované podľa knihy – Čakry a meridiány v duchovní léčbe, Horst Krohne.

Jesť by sme mali to, čo práve dozrelo v našom okolí. Najčerstvejšie potraviny sú pre nás najvýživnejšie.

Preto si dávajte pozor na polotovary a na stravu, ktorá sa vyrába z polotovarov, pretože tam je najviac chémie. Autor upozorňuje hlavne na údeniny. Čo všetko je vo vnútri, ani nechcite vedieť, ale tie dusitany, ktoré to na záver vyúdili, dokážu narobiť parádnu paseku.

Zvláštne je, že potrebujeme niektoré potraviny nazývať Bio. Pred 20-30 rokmi to nebolo treba, pretože všetky boli Bio a po celé tisícročia. Až teraz sme sa zbláznili a dovolili sme toto. Onedlho aj voda bude zrejme Bio a bude sa nosiť až z Antarktídy.

Čo sa týka vody, autor odporúča ako najlepšiu možnosť chodiť pravidelne na prechádzku do prírody a nabrať si domov z prameňa do sklenených fliaš. Minerálne vody sú tiež dobré, ale zväčša sú v plastových fľašiach v obchodoch, čo robí problém s kvalitou a skladujú sa aj na slnku, čo tiež nesmie byť a nie sú čerstvé. Pri pití minerálnej vody treba vedieť, koľko jej možno maximálne vypiť denne a ako dlho sa môže piť, pretože takisto môže spraviť problém. Preto je ideálne piť vodu z prameňa a čerstvú.

6 responses to this post.

  1. Posted by Minne on 4. júl 2009 at 10:54

    🙂

    Odpovedať

  2. Posted by Anjel on 4. júl 2009 at 15:27

    a karfiol je dobrý na siedmu?

    Odpovedať

  3. Posted by Minne on 4. júl 2009 at 15:44

    Je karfiol biely, ale všeobecne karfiol údajne ťahá veľa kobaltu (jedovatý kov vo väčšom množstve) zo zeme. Rovnako aj kaleráb, takže tieto dve zelininy pre istotu s mierou.

    Odpovedať

  4. Posted by aistar on 4. júl 2009 at 16:44

    Tak to mám štastie že kaleráb a karfiol neznášam. A predpokladám že na siedmu bude dobrý petržlen.

    Odpovedať

  5. Posted by Minne on 4. júl 2009 at 16:55

    To si dobre vycítil(a). Zrejme máš zaujímavé schopnosti, ak počúvaš hlas svojho vnútra.🙂

    Odpovedať

  6. Co sa tyka bio tak by som siel az 70 rokov dozadu ked sa este nepouzivala chemia.Pred 20-30 rokmi sa v polnohospodarstve veselo chemizovalo len potraviny neobsahovali tolko aditiv ako dnes.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: