Ako sa správne stravovať.


Veľa sa už popísalo, čo škodí a čo neškodí. Jedny tvrdenia odporujú druhým a nevieme z toho vyjsť, kto má vlastne pravdu. V tomto článku sa nechcem hrať na rozhodcu, ale skôr Vás chcem naviesť na to, aby Ste sami prišli na to, ako sa stravovať. Staré učenia sú napríklad zástancami vegetariánstva, niektoré až vegánstva a tie najtvrdšie povoľujú iba surovú stravu. Jedno z pravidiel však majú možno všetci, že správne je jesť to, čo práve dozrelo na tom území, kde žijeme.

Na Slovensku máme lekára – špecialistu na stravu, ktorý zrozumiteľne napísal výsledky celosvetových výskumov ohľadne stravovania vo viacerých knihách. Lenže pravdaže sa nájdu ľudia, ktorí to nikdy neskúmali a budú sa z týchto výskumov vysmievať, pretože si myslia, že vedia viac ako celá veda, lebo sa stravujú celý život a o jedle počuli aj od svojich predkov.

Zamyslime sa na tým a položme si nejaké otázky. Veď všetci majú nejaký ten kúsok pravdy a každému sa zrejme dá v niečom odporovať.

Najčastejšie otázky sú ohľadom mäsa. Vedci napríklad zistili, že naše telo má niekoľkokrát menej kyseliny potrebnej na strávenie mäsa ako mäsožravce, čo nemôže nikto namietať. Máme oproti mäsožravcom niekoľkokrát dlhšiu tráviacu sústavu a preto proces trávenia mäsa až po jeho vylúčenie trvá oproti mäsožravcovi 3 krát dlhšie a počas tejto doby vznikajú hnilobné procesy v našom tele. To je jedno z tvrdení vedcov na stravovanie.

Teraz si však spomeňme na príbehy, ktoré nám priniesol život. Niektorí Ľudia, ktorí zo dňa na deň prestali jesť mäso, začali mať zdravotné problémy. Potom ho znova začali jesť a zdravie sa im vrátilo. Samozrejme, že hovorím o niektorých ľuďoch a nie o všetkých.

Títo ľudia, ktorí tak dopadli, zväčša jedli ďalej to, čo predtým, len vynechali mäso. To bol zrejme šok pre organizmus, hlavne ak nenahradili mäso inými bielkovinami, najlepšie živočíšnymi, čiže syrom. Lenže čo ostatné látky?

Ďalšie problémy mohli nastať aj v prípade, že síce nahradili mäso bielkovinami, možno syrom alebo rastlinnými bielkovinami, ako napríklad sójou, strukovinami a podobne, lenže mäso obsahovalo aj niečo iné, ako všetky druhy bielkovín (aminokyselín), bez ktorého organizmus nevedel riadne fungovať.

Prečo vznikli u niekoho problémy a u iného nie? Poznám ľudí, ktorým sa zlepšil zdravotný stav po nahradení mäsa syrmi alebo strukovinami a žijú plní energie, pritom aj športujú a majú lepšie výkony. Krvné testy im takisto ukazujú zlepšenie.

Žeby nie každý človek bol schopný zdravo žiť bez mäsa? Veď ak si spomenieme na neďalekú minulosť, tak naši starí rodičia jedli mäso iba v nedeľu a aj to nie každú. Pritom sa dožili 80 – 90 rokov. Lenže doba sa zmenila a už aj naše deti majú mäso v rôznych podobách 3 krát denne. Raňajky so šunkou, salámou alebo párky, obed a večeru ani nehovorím. Potom sa nečudujme, ak náš organizmus je od malička naučený takto sa stravovať, ako sa bude po dvadsiatich alebo tridsiatich rokov prispôsobovať bezmäsitej strave? Bude vedieť telo zužitkovať a dokonale stráviť potrebné látky z potravín, ktoré predtým nejedol?

O mlieku sa tiež hovorí negatívne. Nehovoriac o výskumoch, ktoré potvrdili, že mlieko obsahuje určitú zložku, ktorá bráni v tele človeka zužitkovať z neho potrebné látky, ďalej je hlieňotvorné a pod. Iste vieme, že naše kravy sa už nepasú na zdravých poliach a nekŕmia sa preto okrem inej trávy aj liečivými bylinami, ktoré tam rástli, ale kŕmia sa už len v maštaliach “konzervovanou” stravou. Ani slnko nevidia. Našťastie však zložky potrebné pre človeka, ktoré sú obsiahnuté v mlieku (bielkoviny, vápnik…), vieme účinne oddeliť od nezdravých látok a to jednoduchým procesom, ktorý voláme zosyrenie. Čiže vyrobíme tvaroh, z ktorého sa aj pomocou kravského masla vyrábajú rôzne zdravé syry. Áno, je v nich viac tuku, ako v mäse, ale v tom nevidím problém. Veď aj tuk je nevyhnutný pre organizmus a sú aj nízkotučné syry, ak s tým má niekto problém.

Práve som pochopil, že o strave by som sa mohol rozpísať na niekoľko desiatok strán, ale nechcem tu písať knihu, veď je ich veľa. Radšej všetko preskočím a položím si otázku. Píšem tu o duchovných veciach, tak môže aj strava nejako s tým súvisieť? Čo sa píše v Biblii napríklad o strave? Na počiatku stvorenia sa píše: Dal som vám za pokrm všetky byliny dávajúce semeno (obilniny, strukoviny, orechy, zelenina…) a každý strom, na ktorom je ovocie dávajúce semeno. V Mojžišovej knihe Levitikus sú uvedené niektoré zvieratá, napríklad ošípaná, ako nečisté zvieratá pre človeka, ktoré je zakázané jesť. Lenže ak poznáte už trocha symboliku Biblie, tak nemusí text doslovne znamenať to, čo je tam napísané. A treba zohľadniť aj dobu, v ktorej sa žilo. Určite by nám nikto nezakazoval niečo jesť, ak by bol hlad a hrozila by z toho smrť. Iné je, ak máme na výber, čo môžeme zjesť.

Na stravovanie sa mäsom sú rôzne pohľady z duchovného hľadiska. Napríklad otázka slobodnej vôle. Vieme, že každý má slobodnú vôľu. Aj zvieratá. Ak by sme sa spýtali zvieraťa, či ho môžeme zabiť a zjesť, lebo mám na neho chuť, ako by nám odpovedalo? Povedalo by nám, že máš pravdu? Čo budeš jesť chlieb, zemiaky, fazuľu alebo syr, to nie, zjedz radšej mňa? Mne bude lepšie v tvojom žalúdku chvíľu, ako tu v prírode žiť ešte niekoľko rokov. Tak to nie, v žiadnom prípade.

Alebo iná odpoveď: Áno zjedz ma a potom bude zo mňa človek, lebo moje mäso už bude v tvojom mäse, v tvojej krvi, v tvojom mozgu. Moje jemnohmotné telá, aj s mojimi vlastnosťami, skúsenosťami, strachom a pod. sa rozložia v tvojich jemnohmotných telách, čím sa aj ty trocha obohatíš mojimi kvalitami a viac sa budeš podobať na mňa. Už nebudeš mať iné starosti v živote, ako majú niektorí ľudia a bude ťa zaujímať iba to, čo nás zvieratá, najesť sa, spraviť potomkov… Takže filozofovať by sa dalo rôznym spôsobom.

Ak niekoho zaujíma moje odporúčanie ohľadom stravy, tak rád by som odporúčil stravovanie podľa Bibiany Wallnerovej.

Autorka podrobne rozoberá túto problematiku vo svojej knihe, v ktorej sú uvedené aj veľmi dobré recepty v spomínnaých kombináciách, “Láska i zdravie idú cez žalúdok” (všimnite si aj recenzie napísané pod knihou). Autorka knihy žije v Bratislave a zároveň lieči ľudí pomocou zdravej stravy. Komunikuje so svojimi “pacientami” hlavne prostredníctvom emailov, ktorým spraví na mieru stravný lístok a pretože je to príklad vyššej duchovnej bytosti, robí to všetko zdarma. V stravnom lístku je okrem iného presne uvedené, ktoré bežne zdravé potraviny práve vám škodia, hoci inému sú na prospech.

Niektoré základné pravidlá stravovania:

Jedlo je najlepšie konzumovať v jednoduchých kombináciách, ktoré sú ľahko stráviteľné a vyťaží sa z nich veľké množstvo energie, bez ťažkej námahy tráviacej sústavy:

– obilniny, syr, zelenina

– zemiaky, syr, zelenina

– obilniny, ovocie.

Kravské maslo je všade možné zakombinovať, ako aj čisté rastlinné tuky (olivový olej). Orechy a čokoládu nemiešať s obilninami, iba s ovocím, alebo s jedinou obilninou, ktorú považujeme za najzdravšiu – pšeno (lúpané proso). Kde sú písané obilniny, dajú sa nahradiť strukovinami, ale nemiešať obilniny so strukovinami. Ráno na lačný žalúdok najprv vypiť pol litra čistej neperlivej vody. Bublinky údajne robia problém nielen hrdlu, ale hlavne obličkám a preto aj krvi. Zo zeleniny sa vyvarujte kalerábu a karfiolu, zrejme vážne ťahá zo zeme veľa kobaltu. Vraj aj med už nie je čistý, čo tvrdia aj alergológovia. Môžete jesť 3 až 5 krát denne niečo z týchto kombinácií tak, aby ste nezabudli aspoň na jednu sladkú kombináciu (obilniny, ovocie – napríklad: lekvárové pirohy, chlieb s maslom a džemom, buchty na pare, babičkine koláčiky atď.).

Poznámky:

Obilniny: chlieb, cestoviny, pizza, lístkové cesto, ryža, pohánka, pšeno, lokše, zemiaky …

Ovocie: čerstvé, sušené, džem, kompót…

Syry: tvrdé, mäkké, tvaroch…

4 responses to this post.

  1. Posted by Anička Gabrižová on 10. júl 2012 at 09:36

    Prosím si kontakt na pani Walnerovú.
    Ďakujem.

    Odpovedať

  2. Posted by kubik on 4. február 2013 at 20:39

    Moze stravovanie suvisiet s kratkozrakostou alebo slabostou oci? Prosim, chcem si setrit oci, som mlady a rad citam.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: