Najzdravšie obilniny PŠENO a POHÁNKA


Všetky obilniny sú zdravé a nevyhnutné pre náš zdravý vývoj, lenže mali by sme svoj jedálny lístok doplniť aj o pravidelnú konzumáciu pšena (lúpané proso) a pohánky. Obidve tieto obilniny neobsahujú lepok, veľmi rýchlo sa uvaria a sú ľahko stráviteľné. Sú ľahko dostupné hlavne v bioobchodoch, v drogérii DM je výborné pšeno… Pohánka je podľa mňa najlepšia tmavohnedá (nie svetlohnedá) a pšeno je najchutnejšie z DM-ka. Stačí trocha pšena variť vo vode a jeho objem sa niekoľko násobne navýši. Ak máme hrnec z hrubým dnom a pokrývkou, stačí pšeno priviesť k varu a vypnúť plyn. Ono sa samo dovarí. Musíme iba odhadnúť množstvo vody, ktoré sa vstrebe do pšena. Vznikne žltá kaša podobná krupici. Nedávajte viac vody ako je treba, aby ste ju nemuseli vylievať, lebo s ňou vylejete aj dôležité živiny (radšej ju vypijte alebo použijte  do polievky). Obidve obilniny môžete používať všade tam, kde ste používali ryžu. Vhodné je ich použiť aj do polievok namiesto cestovín. Na webe je už veľa receptov.

Pšeno mi najviac chutí na raňajky “nasladko” – zaparíte ho a na konci necháte v ňom rozpustiť horkú čokoládu na varenie, pocukríte (najlepšie hroznovým cukrom) a navrch položíte banán, hrozno alebo iné ovocie, hoci aj kompót. Alebo bez čokolády v ňom rozmiešate nejaký chutný domáci ďžem (ja osobne čučoriedkový alebo jahodový), ak nie ďžem, tak čučoriedkový kompót a ovocný cukor. Samozrejme k tomu kombinačne sedia aj hociktoré orechy.

Pšeno môžete spraviť aj na spôsob rizota a kombinačne k tomu sedia ešte huby, čiže slaná kombinácia: pšeno, syry, zelenina, huby, ak treba tak soľ. Ja osobne si rád pridám kardamon, koriander a horčičné semiačko – veľmi zdravé koreniny s liečebnými účinkami.

Pohánku stačí variť 5 minút. Mne takisto najviac chutí nasladko. Ale pozor, kombinačne rovnako ako k ostatným obilninám (neplatí pre pšeno), nepridávať čokoládu a orechy. Čiže iba  - obilnina, ovocie alebo obilnina, zelenina, syr. Moja obľúbená kombinácia: pohánka, postrúhané jablko, hrozienka, škorica a cukor :-) mňam

Do všetkých kombinácií môžete pridávať tuky, najlepšie Ghí maslo - http://cestalasky.wordpress.com/2012/03/20/ghi-uz-aj-na-slovensku/  alebo olivový, repkový olej, prípadne iný zdravý olej – v žiadnom prípade margarínové – plastové tuky a vyhýbajte sa všetkým polotovarom.

Pozor na pšeničný lepok – takmer 70% ľudí je naň alergický, čo im spôsobuje poruchu metabolizmu a následne obezitu. Preto si radšej vyberajte chlieb, cestovinu a ďalšie produkty z iných obilnín, ak máte problém s nadváhou, alebo si upečte doma v pekárničke sami zdravý chlieb. (Samozrejme to neplatí pre špaldovú pšenicu, ktorá je veľmi zdravá.)

Teraz z webu zkopírujem obsah živín http://www.mvr.sk/proso.html

PŠENO je výživná požívatina, ľahko stráviteľná. Je veľmi sýta a jej súčasťou sú látky, z ktorých pri zažívaní vzniká teplo.

  • obsahuje priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). (10dkg pšena obsahuje 1490 KJ, to znamená, že je výživnejšie ako rovnaké množstvo napríklad zemiakov)
  • neobsahuje lepok, preto je vhodné pre celiatikov
  • vhodné pre chudokrvných ľudí kvôli vysokému obsahu železa (Fe)
  • spevňuje kosti
  • svojou nutričnou hodnotou sa pšeno vyrovná ovseným vločkám.
  • pšeno ako zásaditá obilnina sa používa aj pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Čínska medicína odporúča pšeno pri chorobách pankreasu a sleziny.
  • vhodná pre diabetikov
  • je prirodzene sladké, preto ho netreba dosládzať. Najmä pre deti sa dá pripraviť ako kaša alebo nákyp s ovocím.
  • vďaka vysokému podielu kremíka je proso vhodnou prevenciou pre zdravé zuby, nechty a vlasy. Odporúča sa každé ráno požuvať jednu čajovú lyžičku surového pšena a zapiť ho vodou alebo čajom.
  • pšeno má ešte jednu prednosť – rýchlu prípravu !

http://www.mvr.sk/pohanka.html

POHÁNKA

  • obsahuje rutín -, ktorý má priaznivý vplyv na srdce a cievy, tráviace orgány
  • posilňuje imunitný systém
  • zvyšuje pružnosť cievnych stien
  • reguluje krvnú zrážanlivosť a obsah cholesterolu v krvi.
  • neobsahuje lepok, je vhodná pri bezlepkovej strave
  • spolu s vitamínom C znižuje riziko vzniku trombózy, prevencia proti osteoporóze
  • obsahuje veľa vitamínu B1 a B2 – dôležité pre nervy
  • cholín v pohánke chráni pečeň
  • je zdrojom vysokokvalitných tukov (kyselina linolová a linolénová) a plnohodnotných bielkovín
  • obsahuje minerálne látky (vápnik, fosfor, draslík a horčík) a vitamíny, najmä B1 a B2, C a E  vápnik, fosfor, draslík a horčík

POZITÍVNE VPLÝVA

  • pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidmi, pri vysokom krvnom tlaku, keď praskne žilka v oku alebo na tvári
  • pri vysokej hladine cholesterolu
  • pri odstránení prebytočnej vody z organizmu sú vhodné pohánkové obklady
  • pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu
  • ako prevencia pred srdcovými ochoreniami
  • pri bezlepkovej diéte
  • pri nervozite a podráždenosti
  • pri chorobách pečene
  • v tehotenstve
  • pri cukrovke
About these ads

17 odpovedí na tento článok.

  1. Publikoval(a) pitko dňa 1. Máj 2011 o 22:49

    pseno je mnamka,a fakt ma priaznive ucinky,pseno na moj sucasny oblubeny sposob:dobre uparit pseno,davam viac vody a jemne posolim,ked uz je podusene a vyparuje sa,zasypem hojne mletym makom,necham,ten sa pekne prepari a nasledne sladim medom,nevieme sa toho dojest,len keby nam mal kto mliet tolko maku

    Odpovedať

  2. Publikoval(a) jj dňa 23. Január 2012 o 13:57

    pohanku , peseno a ostatne oblininy dostanete na http://www.internetovypredaj.sk/index.php?o=122 vo velmi vyhodnej cene a prvotriednej kvalite. Ja odtial objednavam uz 2 roky.

    Odpovedať

  3. Publikoval(a) Adel dňa 28. Február 2012 o 09:56

    Pohanka by sa variť nemala, pretože sa varom ničia účinné látky, ktoré obsahuje….Ja prevarím vodu( na sporáku, nie v kanvici) a zalejem pohanku (výhodou je kvalitny hrniec, čo udrží teplotu) a potom tento hrniec dám pod perinu alebo deku na aj dve hodiny…..a potom je pohanka makka a velmi chutna, odporúčam! :) Pseno idem vyskusat, este som to nejedla:) Vdaka za rady!

    Odpovedať

  4. Publikoval(a) Mia dňa 13. Marec 2012 o 15:31

    Mam super recept na pseno a je velmi jednoduchy. Velku cibulu nakrajam na kolieska, poprazim do zlatista, pridam na drobne kocky resp. rezanceky nakrajane udene tofu /aj celu kocku co je asi 150g/ a chvilku este poprazim – potom pridam uvarene preso, sol a cierne korenie. Dobre vsetko premiesam a je to hotova mnamka. Trva to chvilku a naozaj je to vemi chutne, syte, pritom aj zdrave, ale hlavne nizko kaloricke jedlo. K tomu mam najradsej kysle uhorky alebo v lete uhorkovy salat.

    Odpovedať

    • Publikoval(a) lilah dňa 13. Marec 2012 o 18:42

      ajhľa … Ľaľa … :-) … a tuto je článok o pšene a pohánke …

      takže tá pani, ktorá mi hovorila tie infá o pohánke mala veru asi pravdu … nevšímavá lilah … :-)

      PS: ďakujem za recepty a typy … mohlo by ich tu byť veru viac …

  5. Publikoval(a) jozka dňa 6. Marec 2013 o 02:23

    zavolajte ja vam umeliem len ma musite pomuknut.

    Odpovedať

  6. Publikoval(a) jozka dňa 6. Marec 2013 o 02:39

    Neda mi nepodeliot sa s vami o skusenost pripravy pohanky/naucil ma to starucky ukrajinec zijuci v polsku/,pohanka ma charakteristicku chut ak sa neupravi,treba ju oprazit na sucho nie dlho ked je trochu oprazena a horuca pridat k nej bielok z vajicka a rychlo miesat kym sa bielomk uplne nestrati/neviem kde sa podeje,ale ho tam niet/pohanka nadobudne vybornu chut,zalejem ju vriacou vodou zakryjem utierkou a vrchnakom,zabalim do uteraka a sup pod paplom,deku,kym sa rano dam do poriadku to trva asi 45 min.vyberiem a pridam podla chuti ovocie atd.alebo s kefirom na veceru,neprazit na silno ohni aby sa neznicili hodnotne latky v nej.

    Odpovedať

  7. Publikoval(a) jozka dňa 7. Marec 2013 o 16:55

    Chcem sa s vami podelit s dobreho pozitku z mojich ranajok,rastla som na vychode a nikdy sme pseno nevarili,ked som to tu citala tak som si pripravila ranajky z psena samozrejme 3x premit horucou vodou a varila som to v kastroliku z varneho skla zaliala horucou vodou asi 5′ povarila,vypla plyn lebo varne sklo vati samo este dlho ked to potom sup do uterky a pod deku,zaroven som varila maslo ,,Ghee”tak ma napadlo,ze mamka nam varila kukuricnu kasu poliatu maslom a trochu osolenu tak som to trosku poliala maslom a posolila a dala som si k tomu domaci kefir no musim sa pochvalit,to boli ranajky kralovske,ja som zvykla varit ovsene vlocky tak,ze ich vecer zalejem studenou vodou oni nasaju a su hned uvarene skusim po premyti zaliat aj millet a nechat do rana nabotnat.
    Varne sklo musim van napisat,chodim casto do secund hand/zijem v USA/oni tu povyhadzuju fantasticke uplne nove veci a tak postupne som dokupovala riady z varneho skla,je to velmi usporne varenie lebo sklo ked sa nahreje vari ako tlakovy hrniec dlho bez elektriky a povyhadzovala vsetky Steel less hrnce.

    Odpovedať

  8. Publikoval(a) Slavka dňa 4. September 2013 o 15:09

    mozem sa opytat v akom pomere sa prilieva voda do pohanky, aby sa dobre “napila” a zmekla :-) pseno vraj treba 2-3x sparit pred samotnym varenim, je to pravda? nenicim tak nejake vyzivne latky?

    Odpovedať

  9. Publikoval(a) Hmm dňa 19. Február 2014 o 02:42

    Ahoj Minnie . Zaujíma ma či rôzne zásady a kombinácie pokračujú nejak takto : nie ovocie zelenina, nie kyslé ovocie so sladkým, nie huby, čokolády s obilninami okrem prosa, nie vajcia, mlieko, plesnivé syry, med …. hm ?:)

    Odpovedať

    • Publikoval(a) Minne dňa 19. Február 2014 o 11:38

      No sú to pravidlá od pani Bibiany, čo píšete. Tie huby síce môžu byť s pšenom, zeleninou aj syrom. Ale aj tí, čo sa zatiaľ nedokázali vzdať mäsa, môžu pohánku a pšeno nahradiť za ryžu, alebo do polievok miesto cestovín a pod.

    • Publikoval(a) aistar dňa 24. Február 2014 o 07:45

      A možno tie kombinácie nie su ani take potrebne :) Dokazuje nam to napriklad materske mlieko, ktore obsahuje bielkoviny, tuky, aj cukry :)

    • Publikoval(a) Helou dňa 28. Február 2014 o 21:45

      Neviem presne čo všetko obsahuje, ale viem, že je určené ľuďom tak do 2 roku života, čo je dosť špecifická perióda života v dosť špecifických podmienkach, takže by som to veľmi s normálnym stravovaním neporovnával… :)

    • Publikoval(a) aistar dňa 15. Marec 2014 o 15:28

      mlieko pijem cca 12 rokov pol litra denne ;) a nemam ziadne zdravotne problemy :) (okrem bolesti hrdla raz rocne)

  10. Publikoval(a) Helou dňa 19. Február 2014 o 23:05

    Ja viem :) Potešilo ma to, ešte som sa s tým na webe nestretol nikde.
    Podelím sa so skúsenosťami a radami pre ostatných.

    Pšeno(proso) po umytí je dobré 1-2 krát zabariť vriacou vodou ( tú vyliať) a potom doliať vodu a variť trebárs ako ryžu cca 15 -20 min. Zabarením má ešte lepšiu chuť. Ak sa počas varenia odparí skôr voda nevadí, ak to tam bolo aspoň čosi cez 10 min. stačí odstaviť zo sporáka a nechať prikryté, ono dojde…

    Ako je aj tu spomínané proso je výborné na sladko. Teda na neho možno nahádzať rôzne ovocie , kompóty, sušené ovocie, čokoládu, či orechy. Výborný je na prose tvaroh, stačí jemný tvaroh zmiešať s nejakým sladidlom (agáve, trstinový) a dať rovnomerne na proso a na to nakrájané banány, hrozienka či kompótové ovocie. Je to výborné…

    Je možné ho použiť do rôznych sušienok, spraviť ho ako kašu atď….

    Pohánku možno používať aj ako pohánkovú múku. Čo sa týka obilnín je výborný zdroj mlyn zrno (google), majú omnoho lepšie ceny ako v obchodoch, je tam všetko ako proso, pohánka, mnoho druhov múk ( aj pohánková a pšenová- (halušky k hubám))
    Pohánka aj proso majú široké uplatnenie a je možné ich zapájať do nekonečného množstva receptov…

    Odpovedať

  11. Publikoval(a) zuzula dňa 1. Marec 2014 o 22:46

    super,super,super len moja rodinka nemôže pochopiť aké je to zdravé,ale ja mam rada proso,pohánku a ešte aj jačmenné krúpky sú vynikajúce

    Odpovedať

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: